Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, mal ve hizmetlere uygulanan Katma Değer Vergileri‘nde (KDV) artışa gidildi. Yasal düzenlemeyle bugünden itibaren geçerli olacak şekilde ilaçta KDV oranının yüzde 10’a çıkarıldı. Buna göre; KDV oranında yapılan değişiklikle 14 bin 900 çeşit ilacın fiyatlarının bir kez daha artacağı ifade edildi. Konuyla ilgili İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, açıklamalarda bulundu.
‘EN ÇOK ZARARLI ÇIKAN DEVLET’Daha önce ilaçta KDV indirimi yapıldığını hatırlatarak açıklamalarına başlayan Sayılkan, “Bütün diğer tüketim ürünleriyle beraber ilaçtaki KDV fiyatını artırdılar. İlacın en büyük alıcısı da devlet olduğu için aslında bu işten en zararlı çıkan kesim vatandaş ve devlet. Bana bu karar çok garip geldi. İlacı bir artış kapsamının dışında tutmak çok daha mantıklı olurdu. Ancak şu anda ilaca yüzde 2’lik gereksiz bir zam gelmek zorunda. Bu nedenle sistemler bir türlü çalışmıyor; yeni düzenlemeye entegre edilmeye çalışılıyor. Eczacı, vatandaş ve devlet artık hepimiz yüzde 2’lik bir fark ödeyeceğiz. Bu da ekstra bir yük demek” dedi.
‘DÜZENLEME DIŞINDA TUTULMALI’Vatandaşın ilaca ulaşmakla ilgili günümüzde büyük sıkıntılar yaşadığının da altını çizen Başkan Sayılkan, “İlaçtan alınan vergi normalde sıfır olması gerekirken, yüzde 8 bile yüksekken şimdi yüzde 10 olması kararlaştırıldı. Bu durum özellikle alım gücü düşük olan vatandaşta ciddi sıkıntılara neden olacaktır. Türkiye’de birçok ekonomik sorun olduğunu biliyoruz. Ekonomiyle ilgili düzenleme gerektiğini de biliyoruz. Ancak sağlık hizmetleri bu işin kesinlikle dışında tutulmalı. Vatandaşın ilaca ve sağlık hizmetlerine ulaşımının olabildiğince ucuz ve hatta ücretsiz olması gerektiğine yönelik talebi var. Biz de olabildiğince bu talebe kulak verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: