K-Pop Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı? Neden Bu Kadar Tuttu?
Son günlerde kültürel açıdan çok boyutlu bir Güney Kore kuşatması altındayız. Bir süredir TRT’nin gündüz kuşağını K-Drama’lar yani Kore dizileri işgal etmiş durumdaydı, ardından hayatımıza yüksek vaatli Kore kozmetikleri girdi fakat ülkemizde en çok etki yaratan Kore fenomeni kesinlikle K-Pop denilen müzik türü oldu.
Yayınlanma :
30.11.2019 00:55
Güncelleme :
30.11.2019 00:55


Bu durum sırf bize özgü değil elbette: 2017 yılında pop müzik dinleyicileri, ABD radyolarında en çok çalınan 200 şarkıdan oluşan Billboard 200 listesinde Top 10’da Justin Bieber, Ariana Grande, Taylor Swift gibi isimlerin yanında ilk kez bir Kore grubunu yani BTS’i gördüler. İş bununla da kalmadı: 2011’den beri Billboard Müzik Ödülleri’nde Halkın Seçimi ödülünü ara vermeden her yıl evine götüren Justin Bieber, 2017 ve 2018'de ödülü BTS’e kaptırıp eli boş döndü.
Fakat K-Pop’un bu konuya merak salmış bir genç için tamamen anlaşılmaz, içine girilemez bir dünya olduğu da söylenemez: memleket dışındaki ağız sulandıran pazarı görmezden gelmeyen Kore müzik endüstrisi, her şarkıya birkaç kelime de olsa İngilizce sözler serpiştirerek Kore-dışı tüketicinin ağzına bir parmak bal çalıyor. Grupların isimleri bile İngilizce, veya en azından Latin Alfabesi kullanılan kısaltmalardan oluşuyor: BTS, Red Velvet, EXO, Big Bang, Black Pink, Seventeen, H.O.T., Twice, Got7… Bunun yanında, Korece bilgisinden yararlanıp çeviri içerik sağlayarak tık sayısından kazanan girişimciler sayesinde, K-Pop’a dair İngilizce ve hatta Türkçe materyal de Korece’sinin yayınlanmasından sonra neredeyse anında üretiliyor.
Dahası, K-Pop siber âleminde geçirdiğimiz zaman sırasında terminolojiyi birkaç günde çözdüğümüzü, hatta Seul’a düşsek aç kalmayacak kadar Korece öğrendiğimizi biraz sevinerek, biraz da korkarak fark ettik. Üstelik harcanması gereken bu çaba kendini özel hissettirip ve neredeyse gizli bir alt kültüre ait olduğunu düşündürüyor, bu da K-Pop’u gençler için çok daha çekici kılıyor.
K-POP NEDEN BU KADAR TUTTU?
K-Pop’u anlamak için çıktığımız yolda, bu ilginç müzik türünün kendini Ariana Grand veya Katy Perry gibi batılı pop yıldızlarıyla özdeşleştiremeyen, Batı kültürel ürünlerinde göremediği birtakım sınırlamalara tabi ama yaşı gereği kendini bulma çabasındaki gençler için yepyeni bir alan tanımladığını gördük. Yani kendi de Batı-dışı ve muhafazakâr bir kültürün ürünü olan K-Pop, geniş bir tabirle “beyaz olmayan” kültürlerin kolay tüketilebilir kültürel ürün ihtiyacını gideriyor. Doğal olarak her ergen gibi “ben de bir bireyim” demek isteyen ve kendilerine özgü bir aidiyet arayan, fakat aile ve çevrelerinin belirlediği güvenli suları da fazla terk etmek istemeyen gençler, K-Pop bayrağını ülkemizde ve dünyada dalgalandırmaya uzun yıllar devam edecek gibi görünüyor.
KAYNAK: medium.com
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: