Öncelikle sizi tanımak isteriz. İrem Tunçer kimdir?
Kendine iyi gelmek için yola çıkmış, eğitimler ile bu yöne evrilmiş, terapilerde kendini de terapi eden bir meczup diyebiliriz aslında.
Aile Danışmanlığı yapıyorsunuz. Bunun yanı sıra sosyal psikoloji ve cinsel terapide mesleğinizin içeriğinde mevcut. Bize mesleğinizden söz eder misiniz?
İyi gelmek, bir şeyler paylaşırken birlikte ağlamak birlikte o anı yaşamak ve birlikte iyileşmek benim kendi mesleğime yüklediğim anlam. Seansları biraz da pandemi etkisi ile online şekilde sürdürüyoruz. Bu şekilde olunca saat kısıtlaması da olmuyor pek fazla. Gerçekten rahat hissedilebilecek yerde ve zamanda gerçekleştiriyoruz . En özeli en geneli hiçbir şekilde kısıtlama olmaksızın konuşuyoruz. Birlikte çözüm yolları arıyoruz, planlıyoruz.
Sosyal Psikoloji nedir? Birey ve aile yapısını nasıl etkiler?
Sosyolojik açıdan ele aldığımızda bambaşka tanımlar ile yanıtlayabilirim bu sorunuzu ancak psikoloji söz konusu olduğunda şöyle kısa bir cevap vermek istiyorum; sosyal psikolojimizin de en temeli aile aslında.
Danışanlarınız en çok hangi sorun ile size başvuruyor?
Eğer aile üzerinden değerlendirecek olursak en belirgin problem aslında genel olarak iletişimsizlik oluyor. Biz kriz anlarında özellikle iletişim kuramıyoruz. Dinlemiyoruz, sessizlik anları genelde düşünceleri toplamak adına oluyor o yüzden anlayamıyoruz da. İletişim becerileri aslında ilişkilerde en büyük püf nokta.
Danışan sorunları sizin özel hayatınızı etkiler mi?
Seansları gerçekten birlikte yaşıyoruz bir nevi. İlişkisel terapi eğitimi aldığımda aynı olmak aynı duyguyu yaşamak üzerine bilgiler edinmiştim. Aynı oluyoruz aynı duygu ile o anı değerlendiriyoruz. Tabii ki sonrasında etkisini bazen yaşıyorum ancak kısa sürüyor. Eğer belleği yenilemezsek iyi geleyim derken kötü olmak anlamına gelir ve bu danışanı da bizi de etkiler.
Danışan ile yakınlığınız ne derecedir?
Aslında önceki sorularda da bahsettiğim gibi seans anında iletişimimiz önemli bunu sağlamazsak zaten verim alamayız.
Covid 19 salgını sizi ve mesleki çalışmalarınızı nasıl etkiledi?
Ne yazık ki bu süreçte hem bireyselde hem de aile içerisinde çok zorlu dönemler oldu ve hâlâ da sürüyor. Ekonomik koşullar, sürekli olarak evde olmak, geleceğe dair belirsizlik kendi ruh durumunuzu depresif bir havaya büründürdü ve ev halkına yansıması da böyle oldu. Bir şeyleri paylaşmak beraber çözüm aramak dolayısıyla ben ve meslektaşlarımdan destek almak bu konuda biraz daha hafifletici oldu sanıyorum. Ancak online terapiyle bu süreç bizi zorladı. Ama konfor alanı adına saatlerdeki esneklik adına pek çok danışanım online terapiden memnun.
Covid 19'dan psikolojik olarak etkilenmemek için neler yapılmalı?
Öncelikle felaket tellallarından mümkün olduğunca kaçmalı. Cem Yılmaz’ın gösterisinde yer verdiği gibi benim dayımgilde de ağrı vardı sonra öldü... Bu psikolojik sağlamlık adına eğer kendimizde de yatkınlık varsa çok önemli. Kaygı her insanda var olan bir duygu ancak kontrolde tutabilmek gerekiyor. Otomatik düşüncelerle 'Ben kesin hasta olurum', 'Ben olursam hastanelik olurum’, 'En kötü beni bulur' baş etmemiz gerekenin, bunların gerçek olmayan kaygı ile tetiklenen düşünceler olduğunun farkına varmak.
Yeni çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Tasarlamış olduğum bir kitap çalışması var halen sürüyor. Ne kadar zamanda hayata geçirebilirim inanın ben de bilmiyorum. Diğer taraftan sosyal sorumluluk adına gerçekleştirmiş olduğum çalışmaların yanı sıra şimdilerde malum ülke genelinde yaşanan ekonomik zorluklarda psikolojimize destek adına seans ücretlerinde %50 indirim uyguluyorum.
Siz de sorunlarınıza kalıcı çözümler arıyorsanız, kısa süre ve sınırlı sayıda geçerli olan %50 indirimi kaçırmadan sosyal medya üzerinden İrem Tunçer’e ulaşabilirsiniz.
Instagram : terapist_irem_tuncer
Facebook : terapiremtuncer
Yorumlar
Kalan Karakter: