Türkiye Ekonomik kavgada Dünyada neler oluyor. .. Kaynayan kazanlar II.
Yayınlanma :
29.12.2021 12:47
Güncelleme
: 29.12.2021 12:47
Öncelikle 1959 yılına gidelim. Küba da Amerika yanlısı hükumet yerine Castro hükumeti gelince Amerika Domuzlar körfezi çıkarması ile Küba ya müdahale etmeye çalışır ama başarısız olur. Dönemin SSCB hükumeti Küba ya destek çıkar ve hatta kendini savunma bahanesi ile Küba ya nükleer başlıklı füze yerleştirmek için hazırlıklar yapmaya başlarlar. Yola çıkan füzeleri engellemek için 1962 yılında Amerika Küba yi denizden ablukaya alır. Sonuçta ABD kendi başkentini menzili içerisine alan ve kendine tehdit olabilecek bir füze sistemini yanı başında istemiyordu. Bunun için müdahalede bulunduğu ama başarısız olduğu bağımsız bir ülkeyi bu sefer ablukaya aldı.
Günümüze gelecek olursak, Rusya destekli Ukrayna hükumeti 2014 yılında bir ayaklanma ile düşürüldü ve yerine amerika ve Avrupa destekli bir hükumet geldi. Hatta bu hükumet Ukrayna nin NATO üyesi olmasını ve ülkesinde NATO üsleri bulundurması gibi niyetleri dile getirince Rusya nin tepkisini de çekti. Sonuç olarak Rusya yani başında baskentinin menzili içerisinde bulunan üsleri ve bu üsleri bulunacak füzeleri düşmanca görüyordu. Bunun üzerine Rusya ilk olarak Rusya yanlısı Kırım lıları ayaklandırıp Kırımı ilhak etti. Sonra yine Rusya yanlılarını destekleyip donbas bölgesinde yine bir ayaklanma başlattı. Bu bölge ukraynadan kendini ayırıp Ukrayna ile silahlı çatışmalar girdi. Ve donbas krizi de başlamış oldu. Ukrayna şu anda fiilen ikiye bölünmüş durumda . Resmi Ukrayna hükumeti bildiğimiz Ukrayna nin ancak yüzde yetmişinde hakimiyeti bulunurken yüzde otuzunda Rusya destekli devlet kontrolü sağlamıştır. Son açıklamada ise Rusya Ukrayna nin NATO üyesi olmasını kırmızı çizgileri olduğunu da açık bir şekilde ilan etmiştir.
1962 deki kriz, amerikanın Küba yi işgal etmeyeceğinin sözü ve Türkiye de bulunan nükleer füzeleri geri çekmesi karşılığında çözülmüş idi. Bakalım Ukrayna krizi nasıl çözülecek.
Ercan Akpınar
Dünya Çocuk ve Gençlik Derneği Genel Başkanı
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: